Tuesday, 2 March 2010

Знаете ли, че ...

Знаете ли, че...

... Днес плодовете и зеленчуците съдържат 50 пъти по-малко витамини и минерали, отколкото преди половин век.

Това са резултатите от научните изследвания на Тексаския Университет в Остин. В периода от 1950 до 2000 г., местни изследователи детайлно записвали състава на 43-те най-често срещаните видове плодове и зеленчуци.
След анализ на получените данни, те извели разочароващо заключение: за тези години съдържанието на витамин А в плодовете и зеленчуците намалява средно с 18%, витамин С, желязо и калций с 15-16%, фосфор - 9%, белтъчини - 6%.

"Това означава, - коментират учените - че човек, изпитващ, например, дефицит на витамин А, трябва да яде четири моркова вместо един."

... хромът спасява от депресия и преяждане

Според проучване, публикувано в един от броевете на «Вестник на психиатричната практика»(«Journal of Psychiatric Practice»), биологично активните добавки (БАД), които съдържат хром, могат да облекчат състоянието на пациентите с атипична депресия. Известно е, че депресията обикновено е съпроводена от патологична жажда за консумацията на въглехидрати, и хромът, според учените, влияе положително върху инсулиновата чувствителност.
В хода на проучването, продължило 8 седмици, 113 амбулаторни пациента на възраст от четиридесет и повече години, страдащи от атипична депресия, получи 600 мкг дневно хром.

Това оказва положително влияние върху патологичните нарушения на апетита: при пациентите нямаляло желанието за въглехидрати и се нормализирало либидото.
Сега учени от цял свят обръщат повече внимание на също толкова важен въпрос - за благоприятното въздействие на хрома върху здравния статус на хората с диабет и на тези, предразположени към болестта.

(«Лайфпак Джуниор+», «Свелтформ+», «Хромвитал+»)

…гроздето удължава живота

Органичното вещество Ресвератрол (Resveratrol), съдържащо се в гроздето и някои други плодове и ядки, удължава живота на гръбначните животни. Това било установено от неврофизиолога Алесандро Селерина и колегите му от Висшето училище в Пиза (Scuola Normale Superiore di Pisa), провеждайки изследвания на рибите от вида Nothobranchius furzeri.
30 риби получи малка доза от ресвератрола като добавка към храната, 60 риби - средна доза, и 20 - голяма; 47 контролни риби са били хранени нормално.
Контролната група живяла нормално за риба от този вид в продължение на девет седмици, както и групата с ниски нива на добавките. Рибите, получили средна доза от ресвератрола, живели с 27% повече от нормата, а тези, които са получили висока доза от веществото, - два пъти по-дълго.
В допълнение, рибите, хранени с добавки, също показва по-висока оживеност и по-добри показатели на паметта на рибите от контролната група.

Последващият анализ потвърдил: невроните в главата на тези риби се разлагали по-бавно, отколкото в контролните.

Това довело учените до предположението, че ресвератролът удължава живота, опазвайки централната нервна система. Освен това било установено, че това вещество помага в лечението на астма.
Това изследване е първото доказателство за удължаване на живота на гръбначни животни с ресвератрола. Преди това учени са съобщили, че той удължава живота на клетките на дрождите, също били проведени подобни успешни експерименти с насекоми.
Изследователите отбелязват: Механизмът на действие на ресвиратрола все още не е напълно изяснен. Известно е, че това вещество се намира в изобилие в червеното вино, но от усвояване на вино, без мярка, човек ще нанесе на невроните си много повече вреди, причинени от алкохола, отколкото ще спечели от ресвиратрола. Ето защо, учените съветват да се включват в диетите грозде, особено червените сортове.

(«Антиокс+», «Бюти», «Винекс»)

…здрава щитовидна жлеза - път към един щастлив семеен живот

Известно е, че дисфункцията на щитовидната жлеза допринася за поява на немотивирани емоционални изблици, често с промени в настроението и раздразнителност. Това са основните оплаквания при такива пациенти.
Оказва се, че често е причина за кавги между двойки и техните разводи става ... заболяване на щитовидната жлеза. Според статистиката, те се срещат при жените осем пъти по-често от мъжете. Поради това заболяване на нежния пол става трудно да контролира емоциите си, така че мъжете трябва да обръщат внимание на случаи като този - напълно е възможно женският характер да се влошава поради хормонални "повреди", които са преодолими, и техните капризни жени просто се нуждаят от медицинска помощ.
В допълнение, нормалната функцията на щитовидната жлеза удължава младостта, запазва красивата фигура, храносмилането и неизчерпаемия запас от жизнени сили.

(«Биск», «Лайфпак Сеньор», «Нортия»)

… рибата прави децата по-умни

Учените казват: жените, които по време на бременност консумират повече риба, съдържаща полиненаситени мастни киселини омега-3, често раждат умни и общителни деца, тъй като тези вещества са отговорни за пълноценната дейност на мозъка.
В проучването на професора от Националния институт по здравеопазване в Мериленд, Джоузеф Хибелна, се посочва, че тези киселини са отговорни за умствените способности на плода, както и глоба моторни и моторно-зрителната координация, в същото време техният недостиг има като следствие предразположение към антисоциално поведение. По-конкретно, резултатите от изследванията, представени неотдавна в научна конференция в Лондон, показали, че: децата на жени, които по време на бременност, използвали най-ниско количество омега-3, имат коефициент на вербална интелигентност шест пункта по-ниско от средното за страната. Това било невероятна новина, тъй като до този момент на бременните жени се препоръчвало да ограничат своя прием на мазна риба и морски дарове, за да се избегне излагането на ембриона на възможното въздействие на остатъци от диоксин и вредния за мозъка метилживак.

Джоузеф Хибелн, чийто труд бил публикуван в списание "Икономист", казва, че неговото проучване доказва, че - ползите от консумацията на риба далеч надхвърлят рисковете. Хибелн работил заедно с проф. Джин Голдинг, занимаващ се дълго време с проучване на деца и родители от базата на Бристолския университет. Те са използвали данни от 14 хиляди бъдещи майки и тяхното потомство. Това проучване показало, че децата на възраст от 3,5 години, които показали най-добри резултати в двигателна активност, са родени от майки, които са консумирали най-много омега-3 по време на бременност. Използването на малко количество от тази киселина води до по-голяма вероятност от необичайно социално поведение при децата, като например невъзможността да си намери приятели, което често е предвестник на асоциалното поведение в бъдеще.
Рибата - богат източник на омега-3, но заради диоксина, Службата за хранителни стандарти (Food Standards Agency) препоръчва на жените, които планират в бъдеще да имат деца, бременните и кърмещите жени да консумират не повече от две порции тлъста риба на седмица.

(«Мега», «Бюти»)


Повече информация относно продуктите и тяхната дистрибуция можете да получите на GSM 0888 712 762 или на ел.поща paunova.vision@gmail.com.

No comments: